Отмениха концерт в Ротердам заради терористична заплаха

Кметът на града предупреди, че не е редно да се правят прибързани заключения

Рок концерт в холандския град Ротердам бе отменен в последния момент от полицията заради „терористична заплаха“, която най-вероятно се оказа микробус с испанска регистрация, пълен с газови бутилки, предава БНТ.

Шофьорът е бил задържан и отведен в полицейското управление за разпит, но връзка между терористичната заплаха и микробуса все още не може да се установи със сигурност. Сигналът за терористична заплаха е бил подаден от испанската полиция. Това съобщиха организаторите на музикалното събитие.

Калифорнийската група Allah-Las трябваше да започне концерта си в 20.30 часа, но по заповед на полицията концертът бе отменен, а в района на залата с капацитет 1000 души, за разположени полицаи с бронежилетки. Цялата сграда е евакуирана, а любопитните, които се струпаха наблизо, бяха отведени на разстояние. На място са пристигнали части за борба с тероризма. Според агенция Ройтерс, сигналът е бил подаден от испанската полиция.

Кметът на града предупреди, че не е редно да се правят прибързани заключения, като отбеляза, че не е сигурно ванът с газови бутилки да е свързан директно със заплахата, заради която беше отменен концертът, предава BBC.

Миналата седмица бяха извършени терористични атаки в Барселона и Камбрилс, при които загинаха 15 души. Те бяха последвани от взрив на къща, пълна с газови бутилки, които според разследването е трябвало да бъдат използвани в друг терористичен атентат.