Анализатори: Посещението на Макрон е голям шанс за България

Правителството има тежест в Европа

Визитата на Еманюел Макрон в Бъгария точно в днешния политически контекст има за цел да разграничи ясно проевропейските източноевроепйски държави от останалите. В тази връзка анализатори разчетоха и големия политически шанс, който има страната ни., съобщава ТВ Европа.

България получи подкрепата на Франция за влизане в Шенген и в чакалнята на еврозоната. По-близо ли сме обаче до този процес. Според експерти Макрон поставя толкова голям акцент върху реформата на директивата на командированите работници, понеже Франция най-силно е засегната от проблема от една страна, а и понеже в страната предстоят избори за Сенат, а това е основно предизборно обещание на френския президент.

Посещението на Макрон е един голям шанс за България. Това пък е мнението на анализатора Стефан Манов. Пред Нова телевизия той коментира директивата за командированите работници. Като според него тя е доста натоварена със символи. По думите му, това е тема, която много вълнува гражданското обществено мнение в западноевропейските държави, но икономическите размери са незначителни.

„Говорим за около 2 млн. общо командировани работници спрямо 500 млн. жители в ЕС. Само във Франция говорим за около 300 000“, допълни Манов.

По думите му, няколкото хиляди български командировани работници няма да са препъникамък на европейската политика.

Според Манов тази стъпка, която прави Макрон, е заявка за преформатиране на ЕС. „По-важното е заявката и готовността Макрон да отвори вратата за източноевропейските страни да бъдат на масата на същинските преговори. Там, където ще се реши бъдещият Шенген“, уточни Манов.

Кристина Крънчева, есперт по протокол, коментира, че неформалната комуникация между българския премиер и френския президент не е гаф. Лек гаф пък била фразата на Бойко Борисов „всички парле ву франсе“.

Стефан Манов допълни, че винаги сме гостоприемни и винаги си имаме гафове. Макрон е фин психолог, смята експертът. „Той веднага влезе в стила на Борисов и малко играе в тази посока, за да получи подкрепата от Борисов. Част от голямата игра е да влезеш в стила на партньора“, каза Манов.