Каракачанов: Трябват реални стъпки за решаване на проблема с ромската неграмотност

206 хиляди деца в България, голямата част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни

По-строги мерки срещу ромската престъпност. За това се обяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него трябва да се направят реални стъпки към премахването на проблема с ромската неграмотност.

Каракачанов заяви още, че това е единственият път за интеграция на малцинствата.

"Неграмотността в тази общност е огромна. 206 хиляди деца в България, голямата част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни. Дори трябва да въведем образователната повинност, задължително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години - връщаш се в училище и учиш. Един от основните проблеми е изучаването на български език. Няма как да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и говориш на български език", коментира военният министър.

"За какви права говориш, когато няма как да си намериш работа в нормална фирма или предприятие, когато не владееш езика на мнозинството - не можеш да пишеш и да четеш. Това са неща, които е крайно време да спрем да ги разглеждаме от една страна с чисто етнически план, а от друга страна да спрем да ги разглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара", на мнение е Каракачанов.