Караниколов обсъди с посланика на Иран икономическите взаимоотношения

Подготвя се бизнес делегация, начело с министър Караниколов, от над 25 български фирми, която ще посети Иран в началото на октомври

Създаване на условия за по-добри връзки между предприятията от двете страни, активизиране на търговските отношения и засилване на инвестициите обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Хасан Дотаги, изпълняващ длъжността посланик на Иран в България, съобщиха от Министерството на икономиката.
На срещата е било оповестено, че се подготвя бизнес делегация, начело с министър Караниколов, от над 25 български фирми, която ще посети Иран в началото на октомври. Министър Караниколов е посочил, че фирмите, заявили участие в делегацията, са от секторите земеделие, фармация, транспорт и логистика, строителство, козметика и телекомуникации. Министърът на икономиката e отправил предложение при посещението да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Национална компания "Индустриални зони" и еквивалентното дружество от иранска страна, както и да има среща между ръководството на "София Тех Парк" с Технологичния парк "Парадис" - Техеран.
Дипломатът е изразил желанието на иранската страна да бъде създадена работна група за инвестиции между двете държави, както и да бъдат развити банковите отношения и създадена кредитна линия за развитие на българо-иранските отношения. Той е изтъкнал, че посещението на българския министър на икономиката ще подкрепи развитието на търговските взаимоотношения, които да се върнат на нивото на 80-те години на миналия век, когато Иран е бил един от големите икономически партньори на България.