Увеличават учителските заплати със задна дата

За първи път средното възнаграждение в сектора надвишава средната работна заплата

Следващите четири години учителските заплати постепенно ще нарастват. Това съобщи в Казанлък министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНТ. От първи септември възнагражденията на преподавателите се увеличават със средно 15 процента.

Министър Вълчев присъства на официалното откриване на новия Национален център по природоматематически науки към Математическата гимназия в града. Част от него се срути през 2015 година при ремонтни дейности, а сградата беше възстановена със средства, отпуснати от правителството и дарители.

За увеличението на учителските заплати Вълчев коментира, че за първи път средното възнаграждение в сектора надвишава средната работна заплата.

"Да, реални са ако имаме възможността да изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията за четири годишен период и 2021 г средната учителска заплата и ще достигне дори 130% от средната за страната която прогнозираме че ще се увеличи междувременно също и то значително тъй като това е тенденцията от последните години за увеличаване на средната заплата за страната. Това, което може да кажем че 15% то увеличение, което правим сега от 1 септември за първи път от десителетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната", коментира Вълчев.