• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 44%
  Вятър: 3m/s N
  Отборът на МУ-Варна стана вицешампион на републиката по ветроходство – Килови яхти 2017
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  2

  29 лодки взеха участие в оспорваната надпревара

  Ветроходната лодка „Хигия“ на МУ-Варна се класира на 2-ро място в своя клас ORC-B на държавното първенство Килови яхти 2017. Регатата, организирана от Българска федерация по ветроходство, се проведе между 7 и 10 септември, а домакин беше морски клуб „Балчик“.

  29 лодки взеха участие в оспорваната надпревара. На първата проведена гонка на 8 септември отборът на МУ-Варна се класира втори, а през следващия ден ветроходците спечелиха безапелационно и трите проведени гонки. Резултатът от трите състезателни дни определи второто място за най-младия отбор на регатата, който се класира само на половин точка след победителя. Ветроходната лодка „Хигия“ бе управлявана от капитан Ангел Дипчиков и екипаж от 8 души – студенти, преминали ветроходния курс, организиран от университета.

  DCIM100GOPROG0136046.
  DCIM100GOPROG0136046.

  От учебната 2014/2015 г. Медицински университет – Варна превърна ветроходството в традиционна и емблематична част от задължителната подготовка по спорт на студентите. Атрактивният морски спорт се практикува от студентите във водещите университети по света като Оксфорд, Харвард, Кеймбридж, Браун и др. За осъществяване на тренировъчната и спортно-състезателна дейност Департаментът по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт в МУ-Варна разполага с три нови плавателни съда.

  Ветроходното обучение дава на бъдещите медицински специалисти задълбочени познания за устройството на ветроходната яхта и състезателните правила по ветроходство, умения за самостоятелно управление на ветроходна лодка в умерени метеорологични условия, както и правоспособност за участие в екипаж на ветроходни регати. Едновременно с това курсът възпитава важни качества у студентите – работа в екип, постоянство, упоритост и отговорност.

  МУ-Варна е и единственият университет у нас, който предлага на своите студенти обучение по „Морска медицина“ и дава знания по здравните проблеми, свързани с отношенията човек – морска среда. Благодарение на плавателните съдове, с които разполага университетът, студентите имат възможност да се запознаят и получат знания по проблеми на корабната и водолазната медицина, водноспасителната дейност, както и умения по водни спортове. В унисон със своето име „Хигия“ – богиня на лечението и постигането на добро здраве чрез хигиена, лодката се използва и за изследователски цели и задълбочени проучвания на Катедрата по химия. През изминалите месеци бе проведено изследване на чистотата на морските ресурси и разнообразието на флората и фауната в Черно море.
  Изминалото състезание по килово ветроходство бе последното от календара на федерацията за тази година. Въпреки че отборът на МУ-Варна е само на една година, той успява да завоюва значителни победи, от които едно първо и две втори места в проведените регати: „Varna Chanel Cup“, „Кор Кароли“, „Порт Варна“ и „11-та регата по морски многобой“. За нуждите на регатите и сигурността на участниците МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина” осигуриха водна линейка с медицински екип и спасител. Моторната лодка „Панацея” разполага с необходимото оборудване за реакция при морски инциденти, а екипът от специалисти е от Клиниката по анестезиология, реанимация и спешна медицина към УМБАЛ „Св. Марина”. По време на регатите на участниците беше проведено и обучение по първа медицинска помощ по вода.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg