Защитени ли са правата на учителите?

Над 9000 преподаватели се оказват сезонни работници

Близо 9000 педагози в страната работят на временни договори за по няколко месеца. След това биват освобождавани. В ефира на БНТ говорят педагози.

Владислав Георгиев е сезонен учител по английски език - 8 месеца работи в 127 училище, и в края на учебната година го освобождават. "С мен не беше разговаряно, на другия ден ми връчиха предизвестието, та всъщност аз оставам без заплата летните месеци, аз съм един вид сезонен работник", обясни той.

От училището твърдяха, че освобождават учители, защото паралелките по английски език били намалени. А в същото време в интернет вече имаше обява как набират нови преподаватели.

Официалните данни на Националния осигурителен институт показват, че освен Владислав още близо 9000 учители от цялата страна са потърпевши. "И ги наемат за 6-7 месеца и след това ги освобождават. Това е такова напрежение от гледна точка на това дали ще бъдат назначени, дали няма да бъдат назначени", обясни Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

"Според Кодекса на труда договорът трябва да е от 1 септември до 1 септември", пояснява Такева. И допълва, че директорите уволняват, за да спестят пари от заплати и осигуровки.

"Много е слаб контролът от страна на началниците на регионални управления, както и от страна на министерство на образованието", на мнение е синдикатът. " Даже съм имала случаи когато идват колегите които в продължение на 12 години са работили на срочни трудови договори", добави тя.

Правата на учителите в тази си ситуация опират до контрола - който не зависи от тях.

"За един млад човек който завършва университет с езици, каква трябва да му бъде мотивация, какво трябва да го мотивира да стане учител", заяви Владислав Георгиев.