Откриха фипронил в български производител на яйца

От БАБХ предупредиха потребителите да не купуват яйца от партиди с номера 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003

Откриха фипронил в български производител на яйца, съобщи на извънредна пресконференция днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той уточни че става въпрос а пакетиращ център за яйца, в който те се предават от три птицеферми - това са консоциум "Агробизнес" АД с две птицеферми и "Агроинвест продукт" АД с една.
До установяване на конкретната птицеферма, източник на заразата, е спряно производството и на трите ферми за кокошки-носачки, каза Любомир Кулински от БАБХ. Важно уточнение, което той направи, е че установеното количество 0,027 милиграма на килограм фипронил е значително ниско и е под допустими стойности. Опасната доза е 0,72 милиграма на килограм.
От Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ предупредиха потребителите да не купуват яйца от партиди с номера 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003. Част от яйцата са попаднали в търговската мрежа - в два по-големи търговски обекта и няколко по-малки в София и околностите, казаха още от БАБХ. От агенцията посочиха, че ако някой намери в хладилника си яйца от партиди с тези номера да не ги консумира.