• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 44%
  Вятър: 3m/s NNW
  Министърът на спорта награди победителите от междууниверситетска регата „Академика“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  DSC_2142

  Вижте призьорите (снимки)

  Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Кристиян Димитров-директор на дирекция “Спорт” към община Варна и Мартин Байчев -председател на постоянната комисия за младежки дейности и спорт наградиха победителите от Първата междууниверситетска регата „Академика“. Състезанието се организира от яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ в акваторията на Варненския залив по проект „Ветроходна академия“ на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2017 г. към ММС.

  DSC_2075„Виждам, че студентите са доволни, а това означава, че и ние сме доволни, защото сме направили програма, която да е от полза за тях. Благодаря на яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ за начина, по който се организира тази студентска регата, в която 96 студенти от варненските университети за първи път усетиха магията на ветроходството. Проектът е много интересен и догодина ще продължим работа с яхтклуба и ще го разширим. Спортът е най-мощното средство, което може да откъсне ученици, студенти и младите хора от различните изкушения и форми на зависимости. Така че, ако тази година всичките проекти бъдат толкова успешни, колкото е вашият, през следващата ще продължим на още по-високи обороти”, заяви Кралев.

  DSC_2110Национална програма за младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта е с бюджет от 2 млн. лв. и акцентира върху превенцията на агресията и различни форми на зависимост сред младите хора с цел подобряване средата им на живот.

  DSC_2118Проектът „Ветроходна академия“ е финансиран от Министерството на младежда и спорта с 39 226 лв. Неговата идея е да популяризира ветроходството като начин за изграждане на навици за здравословен и физически активен начин на живот сред младежите. В обучението участваха 96 студенти от 18 до 29 годишна възраст от петте варненски университета и междууниверситетски отбор.

  С проекта се изгражда социално-отговорно поведение сред младите хора чрез участието им в организирана спортна проява – междууниверситетска регата, превенция на рисково поведение при различни форми на зависимости чрез създаване на условия за активни занимания със спорт на открито и получаване на основна морска култура и професионална ориентация.
  Регатата се проведе в две групи.

  DSC_2073В Първа група „Университетска – студенти“ участваха шест яхти клас „Конрад 25Р“ с обучените младежи по ветроходство по проекта „Ветроходна академия“ на варненските университети – Икономически университет, Медицински университет, Технически университет, Висше военноморско училище “Никола Вапцаров”, Варненски свободен университет и Междууниверситетски отбор (младежи извън варненските университети) с професионални шкипери Петър Димитров, Михаил Копанов, Александър Калчев, Павел Дуков, Александър Милев и Мартин Велков.

  Във Втора група „Университетска – професионалисти“ участваха всички ветроходни яхти, разделени в клас ORC, с условие да представляват университет, който е завършил шкиперът или по-голяма част от екипажа.

  Като част от проекта „Ветроходна академия“ студентите представиха и изработените от тях творчески табла за превенция срещу зависимости и агресия в различни направления:

  Медицинския университет: Допинг и наркотична зависимост – последствия за здравето, превенция от зависимостта, анти-допинг.
  Технически университет: Последствия и справяне с интернет зависимостта.
  Икономически университет: Последствия и справяне с хазартната зависимост.
  Висше военноморско училище: Последствия и справяне с агресията.
  Варненски свободен университет: Интеграция на хора в неравностойно положение.
  Междууниверситетски отбор: Здравословно хранене.

  Победители от Първата междууниверситетска регата „Академика”:
  Клас ORС A – Яхта „LZ Yahting 1991” с шпикер Борис Минков (Висше военноморско училище „Никола Вапцаров)
  Клас ORС B – Яхта „Higeia” с шпикер Ангел Дипчиков (Медицински университет)
  Клас ORС C – Яхта „Tornado” с шпикер Тодор Русев (Технически университет)
  Клас „Конрад 25Р” – Яхта „Quantium racing” с шпикер Павел Дуков (Технически университет)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg