• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ректорът на ТУ-Варна: Честит празник!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Проф. дн инж. Росен Василев по случай 55-та годишнина от създаването на Техниеския университет:

  Уважаеми колеги, преподаватели, служители, студенти, приятели и партньори на ТУ-Варна,

  За мен представлява истинско удоволствие и голяма чест да Ви поздравя по случай 55-та годишнината от създаването на нашия университет.

  Полувековният юбилей е повод за определена равносметка. В началото бих искал да припомня една древна арабска мъдрост: „Който дава живот на ума и знанието той не умира“. Това, че работим в попрището на познанието и формираме бъдещето на нацията, учейки новите поколения на достиженията на съвременната наука и техника, е наше сериозно преимущество. Но от това как го правим ще зависи дали нашата институция ще има още много десетилетия бъдещ живот и дали ще бъдем „безсмъртни“ разпространители на знанието.

  18582630_1396627940382784_4924258284325493627_n

  Високите резултати, които университетът постигна и постига и днес, ясно говорят, че нашето и предходните поколения, тези които са поставили основите на университета, са работили настойчиво и са постигнали сериозни успехи. Знак, ме сме на висотата на обществените изисквания, създавайки динамично, съвременно, ориентирано към иновациите и потребностите на индустрията и на обществото висше училище. Обучените и дипломирани 53 343 специалисти в три области на висшето образование през изтеклите 55 години от създаването на висшето училище са забележително постижение, трудно извоювано в условията на нашата държава. Повод за гордост е, че много от нашите възпитаници имат успешна професионална реализация във всички ключови отрасли в нашата страна и в чужбина.

  Зад тези успехи несъмнено стои всеотдайният труд на няколко поколения преподаватели и служители на Университета. Разбира се, трудно е в такова обръщение да се открои трудът на всички, които са допринесли за постигнатите високи резултати в преподавателската и научноизследователската работа, за което искрено моля да бъда извинен. По предложение на катедрените и декански ръководства, със заповед на ректора са отличени с почетен плакет „55 години ТУ-Варна“ следните бивши преподаватели в Университета: проф. дтн инж. Димитър Димитров, проф. дтн инж. Асен Недев, проф. дтн инж. Михаил Серафимов, проф. д-р инж. Марин Маринов, проф. д-р инж. Димитър Юдов, проф. дн Пенко Градинаров, доц. д-р инж. Стоян Георгиев, доц. д-р инж. Юлий Стафунски, доц. д-р инж. Божидар Пронев, доц. д-р инж. Статко Манолов, доц. д-р инж. Радко Радев, доц. д-р инж. Кирил Георгиев, доц. д-р инж. Христо Парашкевов, доц. д-р инж. Петър Балабански, доц. д-р инж. Петър Антонов, доц. д-р инж. Васил Смърков, доц. д-р инж. Йорданка Казанджиева.

  За превръщането на Университета в национален и европейски образователен, научноизследователски и информационен център, с висок авторитет сред обществото и бизнеса, пълноценно интегриран в европейското образователно и изследователско пространство, несъмнена заслуга имат и редица ръководители на Университета. Бих искал да откроя заслугите на първите ректори – заслужилите деятели на техниката проф. Марин Опрев и проф. Петър Пенчев, оставилия трайна следа в нашите спомени здт. проф. дтн инж. Емил Станчев. Благодарност и на тези, които за щастие и днес са сред нас – ректорите проф. дтн инж. Димитър Димитров и проф. дтн инж. Асен Недев. Те успешно преведоха университета през трудните първи години на прехода.

  Успехите на университета не биха били така значими без помощта и на институциите, реализиращи политиката в областта на висшето образование. Независимо от трудностите и препятствията, с които се сблъсква развитието на висшето образование и особеностите на политическата конюнктура, бих искал да изразя благодарност за подкрепата на Министерството наобразованието и науката, на Областна администрация – Варна, за доброто взаимодействие и сътрудничество с Община Варна. Благодарности на колегите – ректори на ТУ-София – проф. дтн Георги Михов, на РУ „А. Кънчев“ – проф. Велизара Пенчева, на ТУ-Габрово – проф. дтн Райчо Иларионов, за доброто колегиално взаимодействие в най-различни посоки и направления. Бих искал също така да отлича добрите контакти и взаимоотношения установени, както се казва на „варненска почва“, с ректорите на МУ-Варна – проф. дмн Красимир Иванов, на ИУ – Варна – проф. д-р Пламен Илиев, на началника на ВВМУ – флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров, на президента на Варненския свободен университет – проф. Анна Недялкова, както и на ректора на Висшето училище по мениджмънт – доц. Тодор Радев.

  Задължително трябва да отбележа установяването и развитието на разнообразни партньорски отношения със различни структури от индустрията, бизнеса и социалната сфера. Ние разчитаме в изключителна висока степен на Вашата помощ при намирането на необходимите решения на много от сериозните проблеми, стоящи пред университета.
  И все пак да не забравяме, че ние сме образователна институция, че нашата дейност е насочена преди всичко към студентите, на които трябва да предаваме необходимите знания. На вас, студентите, искам да пожелая, да проявявате типичната за вашата възраст настойчивост при овладяването на преподаваните знания и при придобиването на професионални умения. Тя ще ви е необходима, за да преодолявате неизбежните препятствия по пътя на професионалното ви формиране и израстване. Само по този път ще постигнете очакваните от вас резултати, за да се сбъднат и най-смелите Ви мечти.

  Честит празник на всички!

  Проф. дн инж. Росен Василев- ректор на Технически университет – Варна

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg