Кралев пред ученици: Не чакайте друг да взима решения вместо вас, бъдете активни!

Основна идея на ученическото самоуправление е да се даде възможност на учениците сами да организират живота си в училище и дори да бъдат част от неговото управление

„Повечето важни събития, случвали се в най-близката история на България са ставали с активното участие на ученици от по-горните класове и студенти. Всяко поколение си има своята мисия, която трябва да си намери и да отстоява. Това няма как да се случи без да се научите в училище, че трябва да сте по-активни и да имате много по-силна и ясно изразена позиция. Не чакайте друг да взима решения вместо вас, бъдете активни!“ Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на представянето на Наръчник за ученическо самоуправление пред ученици в сградата на министерството.
Наръчникът се издава от Министерството на младежта и спорта със съдействието на Национален младежки форум (НМФ) и Софийски ученически съвет. Материалът е предоставен на ММС от Никол Първанова, която е на 18 години и е ученичка в 12-ти клас на 12 СУ „Цар Иван Асен II”. Никол е организационен секретар в работна група „Гражданска активност“ към Национален младежки форум и един от създателите на Софийски ученически съвет.
„Благодаря на министър Кралев, защото в негово лице срещнахме подкрепа за издаването на Наръчника за ученическо самоуправление“, каза Никол Първанова. Тя обясни, че преводът на наръчника и работата по него е отнел две години и усилията на много социално ангажирани млади хора.
„Когато бях ученик, живеех във време, в което свободното мислене и това да бъдеш различен беше порок. Трябваше да растем еднакви, да мислим по правилния начин. Но въпреки всичко имаше зрънца, имаше свободомислещи хора, които бяха в основата на демократичните промени, настъпили в България в началото на 90-те години. Така че, когато Никол ми сподели идеята за издаване на наръчник, който да подтиква младите да бъдат активни, аз я харесах“, каза министър Кралев. „Всяко историческо време, дава шанс на младите хора с позиция да се изявят. Ако тези качества не се възпитават от родителите и в училище, няма как да бъдат изградени“, добави той.
На представянето на наръчника пред младежи от столични училища присъстваха и председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и председателят на НМФ Илина Мутафчиева. Янка Такева благодари на министър Кралев за ангажираността на министерството с проблемите на учениците и издаването на наръчника. През целия ден в сградата на ММС се провежда и обучение на социално ангажирани млади хора за ученическото самоуправление и дискусии за успешното включване на младите хора.
Основна идея на ученическото самоуправление е да се даде възможност на учениците  сами да организират живота си в училище и дори да бъдат част от неговото управление. Най-често в гимназиите се създават така наречените „ученически съвети“, чиято цел е да съберат активните и мотивирани ученици в единна общност, обединена около решаване на проблеми в училище и организирането на инициативи от всякакво естество. Ученическите съвети са в помощ и подкрепа както на учениците при решаване на проблеми от тяхното ежедневие, така и на учителската общност и ръководството на училищата в процесите на вземане на решения.
Министерството на образованието и науката, в лицето на министър Красимир Вълчев, е поело ангажимент Наръчник за ученическо самоуправление да достигне до всяка гимназия и средно училище в България.