Йотова: 22 септември е предизвикателство пред съвременните политици

Общество

22-09-2017, 13:25

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Честит Ден на независимостта, българи!

Само истински независими граждани могат да отстояват и да творят за бъдещето независимата история на нашата красива държава

22 септември е предизвикателство пред съвременните български политици, каза в словото си по случай 109 години от обявяването на независимостта, вицепрезидентът Илияна Йотова.
По думите й има събития, които са призвани да бъдат темелите на българската нация, съществуват дни на неоспорим триумф, на родолюбие, на отговорност за съдбините на държавата и на народа, а Независимостта е един от редките извори на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи.
Тя посочи, че днес българската държава е изправена пред важни решения, които ще начертаят съдбините на страната, перспективите пред сънародниците ни, хоризонтите пред Европа и света.
Българските граждани искат държавата ни да е силна, а институциите да работят за тях. Европа има нужда от решимостта на независими държави, партньори в изграждането на по-справедливо и по-сигурно бъдеще за децата, отбеляза Йотова.
Според нея независимостта поставя съвременните български държавници пред истинско изпитание. Само истински независими граждани могат да отстояват и да творят за бъдещето независимата история на нашата красива държава. "Затова днес българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта и да не забравяме, че независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ", каза още тя.
Празничният ден във Велико Търново започна с тържествена литургия в църквата "Св. Четиридесет мъченици", където за първи път е бил прочетен Манифестът, с който Фердинад провъзгласява независимостта. Участниците в тържеството поднесоха цветя пред гроба на цар Калоян.  Знамената на НВУ "Васил Левски" и на други институции бяха осветени от свещеноиконом Славчо, който отслужи тържествен водосвет.
По-късно на крепостта "Царевец", с военен ритуал беше издигнато националното знаме.
В словото си заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че българската независимост е извоювана благодарение на симбиозата между народа като суверен и неговите управници, затова и днес политиците трябва да бъдат отговорни, и да мислят за единение.  Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че преди 109 години на този ден Търново осъмва с предчувствието за съдбовно събитие.
Той посочи, че обявяването на независимостта в града на Асеневци, завършва един цикъл от важни държавнически и политически актове, които превръщат България от провинция на Османската империя в една от най-проспериращите европейски държави в зората на ХХ век.
Независимостта демонстрира смелостта на българските политици, подкрепяни от цялата българска общественост.
Този акт показва, колко дребни и незначителни са политическите и партийни спорове пред върховенството на националните интереси, допълни Панов.
В тържествата участват депутати от всички парламентарни групи, министри, представители на институции, неправителствени организации, посолства и много граждани. Празничните прояви ще продължат през целия ден.