Казанлък се побратими с алжирския Блида

Исторически момент на братство и искреност

Днес в зала №6 на Община Казанлък бе подписано Споразумението за побратимяване между алжирския град Блида и Казанлък. Подписи под документа за новото приятелство положиха кметът на община Казанлък Галина Стоянова и Халед Хасен Бей, заместник - председател на Общинския народен съвет и заместник кмет на град Блида по културните въпроси, който изрази радостта си от началото на „тясната сърдечна връзка“ с думите „Исторически момент на братство и искреност между Казанлък и алжирския Блида“.

Официалната 5-членна делегация, водена от Н.Пр. г-жа Латифа Беназза, Извънреден и Пълномощен посланик на Алжирската Демократична и Народна Република в България, в чиито състав бяха включени представители на Областното и Общинско ръководство на град Блида и едноименната област бе посрещната от Кмета на Казанлък и председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, заместник кметовете и приветствани от Областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

Галина Стоянова представи накратко емблемите на Казанлък, с които се гордее цяла България и поздрави специалните гости с Добре дошли: „Ние сме в Долината на маслодайната роза Дамасцена, която е национален символ, а за местните хора – и поминък.“, отбеляза тя и разказа за най-стария празник у нас към красотата, розата и трудолюбивия народ, който я отглежда. Тя покани новите приятели на града от Алжир да се запознаят с богатото културно-историческо наследство по тези земи, наследени от траките и отбеляза: „Културата и историята ни са съчетани в хората тук, с тяхното трудолюбие – тежката промишленост, фармацевтиката, търговията и услугите …“. Стоянова пожела младите хора на Казанлък и Блида да се опознаят, за да развиват сътрудничеството, на документа, който се подписва днес.

Като „една от перлите на областта“ определи Казанлък Старозагорският областен управител Гергана Микова и от своя страна приветства алжирската делегация на територията на Областта. Гергана Микова увери, че в рамките на утрешния ден им предстои да научат много повече за икономическия и културен живот на региона, за да продължат разговорите в посока на подписване на подобно споразумение на разширено, регионално ниво, което за Стара Загора ще бъде първо по рода си и още повече ще разшири контактите между двата народа.

„Венец на съвместните усилия за сътрудничество“ нарече срещата Н.Пр. г-жа Беназза и пожела съвместната работа в бъдеще да се превърне в модел, който да бъде следван.

Блида е алжирският Град на розата, в който животът е изключително динамичен и се намира в голям подем, споделиха представителите на делегацията от северно-африканската страна. 190 000 жители в самия град, иначе 1 200 000 в цялата област също празнуват на пролет своята почит към красивото цвете. Силно развити са индустрията и туризмът, но основният поминък е земеделието, главно отглеждането на цитруси, рози и жасмин, за което се надяват на подкрепата на Казанлък.

След размяната на подаръци между новите приятели днешната програма в българския Град на розите за гостите от Алжир включва разглеждане на културно-исторически забележителности и срещи с представители на бизнеса в Казанлък.