Район "Оборище" - културната ценност на столицата

Животът

01-10-2017, 11:00

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Районът е разположен в централната градска част, оформена още до Втората световна война. За него са характерни многото стари жилищни кооперации, сградите на институти и учреждения, чуждестранните посолства, учебните заведения и музеите.

В район "Оборище можем да намерим и Централната минерална баня - паметник на културата. Тя е построена по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов през 1913 г. - на мястото на съществувала дотогава турска баня. Сградата се използва до 1986 г., когато е затворена поради лошото ѝ състояние. През 2015 г. в сградата ѝ е открита постоянна експозиция на Регионален исторически музей – София. Във фондовете на музея се съхраняват над 120 000 исторически ценности, чрез които се представя историята на града.

В района правят впечатление многобройните храмове - „Св. Александър Невски” - катедралният храм на бълграския патриарх, обявен за паметник на културата през 1955 г./ В него можем да намерим и базиликата „Св. София”, църквите „Св. Петка Самарджийска” и „Св. вмца Параскева”, Баня баши джамия и др.

В "Оборище" можем да посетим и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ - най-старият културен институт на България след освобождението и най-голямата обществена библиотека в страната. Решението да се създаде национална библиотека е взето през 1879 г. - от комисия с председател Марин Дринов. През 1900 г. за библиотеката е закупена сграда на улица „Георги Раковски“ 131, а през 1939 г. започва строителството на нова сграда за Народната библиотека на мястото на Царския манеж. Заради втората световна война сградата е открита на 16 декември 1953 г. под името Народна библиотека „Васил Коларов“. През 1963 г. тя е преименувана и става Народна библиотека „Кирил и Методий“ и през 2010 г. става Национална библиотека "Кирил и Методий".

Ако търсите отдих, в район "Оборище" може да намерите и парка „Заимов” с най-голямата градска скулптурна галерия на открито.

В района се издигат забележителните паметници на Васил Левски (много близо до мястото на обесването му), на Незнайния войн, на цар Самуил, на св. св. Кирил и Методий, на св. Паисий Хилендарски, паметник и гроб на Иван Вазов, единственият по рода си Докторски паметник, а също и бюстът на Петко Д. Петков близо до лобното му място.

В район "Оборище" са живели редица известни личности като Иванка и Кирил Ботеви, акад. Йордан Иванов, проф. Асен Златаров, Апостол Карамитев, Надя Кехлибарева, възпоменани с паметни плочи.
*В тази публикация са използвани материали от сайта на Столична община. Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.