БСК: За първи път българската индустрия изнася повече, но няма инвестиции

Имаме добър ръст на Брутния вътрешен продукт, но той е за сметка на рязко подобряване на търговския баланс на страната ни, каза Боиждар Данев

Имаме добър ръст на Брутния вътрешен продукт (3.4-3.9%), но той е за сметка на рязко подобряване на търговския баланс на страната ни. Не забравяйте, че е временно явлението с ръста на оръжейната промишленост, той е във връзка с войната в Близкия изток. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, който допълни, че се очаква износ над 1 млрд. евро.

"Изключително положение е, но на всички положителни явления, които идват от икономическата обстановка в Европа, а не на българската икономика. В България има срив на инвестициите. За първи път българската индустрия изнася повече, но няма инвестиции, няма качествени работни места, няма нови продукти. Това е много опасно и дългосрочно явление вече в рамките на три години", коментира Данев.

В студиото на БНТ изпълнителният председател на Българската стопанска камара коментира, че не говорим за ръст на сивата икономика, а хващаме само измененията в приходната част на бюджета, която се лишава с повече от 22 млрд. от приемането ни в ЕС, т.е над 2.2 млрд. данъци не се събират годишно.

"Най-обезпокояващото е, че в структурата на приходите намалява частта на ДДС, данък печалба, крият се и приходите от акцизите. Трудно бихме могли да говорим за ефикасност на данъчната ни система. Освен с най-ниски доходи, страната ни е с най-нисък БВП на глава от населението. Ако в Румъния нарасна с 30%, в България не е така, ние изоставаме", каза още Данев.

По темата за трудовия стаж Данев каза, че говорим за принципи. "Това нещо е противоконституционно. заплащането трябва да е в зависимост от извършеното, а не от възрастта. Защо държавата премахна допълнителното стимулиране в държавната администрация? Имаме дискриминация. Ние сме се превърнали в балкански анклав, който няма нищо общо с Европа - с минимални осигуровки, събиране на отпадъци и.т.н десетки неща. В нас няма европейски правила и европейски принципи", посочи той.

Данев оцени ситуацията в образователната система като драматична. "Средната възраст е над 50 години. Ако искаме да вървим напред, трябва коренно да променим българската политика.", бяха думите му.