В. Симеонов: Призовавам депутатите да отхвърлят оставката на Д. Добрев

Вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка

От свое име и от името на ръководството на Националния фронт за спасение на България призовавам коалиционните партньори от ГЕРБ и Народното събрание да отхвърлят оставката на Делян Добрев. Това заявява в съобщение, разпространено от пресцентъра на НФСБ, неговият председател и вицепремиер Валери Симеонов.

Оставката е подадена под огромен медиен натиск и политически обвинения, които към момента лежат единствено върху клевети. Приемането на тази оставка ще легитимира политическите спекулации като норма за саморазправа и лов на вещици, смята Симеонов.

„Работил съм с Делян Добрев в две парламентарни комисии и съм придобил впечатления за него като един морален политик и експерт със задълбочени знания в енергетиката и икономиката. Резултатите от неговата дейност като министър и народен представител също говорят сами за себе си - въвеждане на структурни мерки за висока ефективност на държавните политики в енергетиката и ограничаване на корупцията. Именно той като министър положи основите на енергийните реформи, които днес се прилагат и благодарение на които започна оздравяването на енергетиката. Зад днешната политическа атака стоят вероятно точно засегнатите от тези структурни реформи олигарси“, посочва Валери Симеонов, предава БНТ.

"Това са фактите. Що се отнася до спекулациите и политическите обвинения, които не почиват на факти, а на внушения, то достатъчно поражения бяха нанесени с оставките на обвинените в роднински връзки с Делян Добрев, към чиято работа не бе отправен нито един упрек", добавя Симеонов.

"Всичко това ни връща във времената на сталинските чистки, когато цели семейства изчезваха в лагерите само заради връзките си с някой „неблагонадежден“, или във времената на ранния социализъм в България, когато цели фамилии бяха репресирани поради връзка с някой "враг на народа". Как никой не зададе въпроса дали тези хора са професионалисти и са си вършили работата, та чак тогава да им бъде дадена оценка и наложена санкция", заявява лидерът на НФСБ.

„Тази атака бе инициирана от една непривлекателна личност, започнала политическата си кариера от задната седалка на един мотор и влязла в телевизионната журналистика през задната врата на партийната шуробаджанащина. Грешка. Псевдожурналистика, в която винаги има само една „истина“ и никога две страни. Спрямо такива като нея, трябва да се прилага само и единствено законът в цялата му тежест, както постъпих, когато бе разпалена клеветническа кампания по отношение изграждането на защитното преградно съоръжение по границата с Турция“, посочва Валери Симеонов.

"Призовавам Делян Добрев да използва всички законови средства, за да изтрие петното на клеветите и накаже клеветниците. Неговата политическа кариера не трябва да бъде жертва на клеветническа кампания. Управляващите днес партии доказахме, че не разпъваме чадър над политически лица при доказани обвинения в неморално или незаконно поведение. И това е един нов модел на политика през последните десетилетия, който не е характерен за БСП", заявява Симеонов.

"Казусът „Добрев“, обаче, е коренно различен, тъй като става въпрос за недоказани обвинения. Апелирам към ръководството на ГЕРБ за повече здрав разум, а към Делян Добрев - за повече кураж, отговорност и стоицизъм", завършва Валери Симеонов.