• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Безплатни автобуси от Варна за зрителите на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  DA3387C3-DF16-480F-B736-AD1C56BC40E5

  Най-добрата лента ще бъде отличена с Кристална пластика

  Екипът на Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми организира безп-латни автобуси между морската столица и „Камчия“. „Совалките“ ще пътуват всеки ден от 12 до 15 октомври.В деня на откриването, на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми, 12 октомври, рейсовете Варна-„Камчия“ ще бъдат в 13:00, 15:00, 16:00 и 17:00 часа, а обратно – в 21,30 часа. В петък, събота и неделя тръгването от Варна ще е в 13:00, 15:00 и 17:00 часа, а от „Камчия“ – в 16:30, 18:30 и 20:30 часа. Началната спирка на автобусите за Са-наторно-оздравителния комплекс е на ул. „Антим Първи“, до Археологическия музей. В „Кам-чия“ те ще чакат киноманите пред Детския оздравителен лагер „Радуга“.

  Кристална пластика, изработена от Филип Гайдов по идея на професора в Националната худо-жествена академия Стоян Гайдов, е Голямата награда, с която ще бъде отличена най-добрата лента на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми. Тя ще бъде връчена за първи път в 52-годишната история на фестивала, а за нея от 12 до 15 октомври ще се състезават кинопродукции, прецизно подбрани сред рекордните 1890 творби от 107 държави.

  Богатата палитра от игрални и документални филми, много от които отличени с награди от престижни международни форуми, ще изправи пред труден избор международното жури, председателствано от италианския режисьор Беппе Чино. Творецът, работил с кинолегенди като Роберто Роселини и Виторио де Сика, и колегите му: режисьорът Арман Пеккая от Турция, Карла Ронга – журналист, продуцент и режисьор от Италия, директорът на Българския културен институт в Москва Павел Васев и деканът на Факултета по обществено здравеопазване към Медицинския университет във Варна доц. Емануела Мутафова, освен Гран При на фестивала, ще трябва да откроят най-добрите ленти, сценарии и режисура в категориите „Игрални филми“, „Документални филми“ и „Филми на Червения кръст и Червения полумесец“.

  Тази есен фестивалът ще се разгърне на цели 6 сцени – в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, Пленарна зала на Община Варна, Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Социалната чайна, „Златна Варна“ (Брюхаус “Черната овца“) и Театър „Българан“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg