Т. Дончев: Голямата цел е да бъдем добри в нещо, да мислим в какво да инвестираме

Експортът на България за последните 15 години се е увеличил шест пъти

„Една от функциите на управляващите е да бъдат гръмоотвод за обществения гняв, защото като няма гръмоотвод, общественият гняв се връща обратно в обществото“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор”. Дончев изнесе данни за БВП, който щял да стигне 100 млрд. лева вероятно още в рамките на тази година.

„Експортът на България за последните 15 години се е увеличил шест пъти, може да стигне 65 млрд. лева. Безработицата е по-ниска от предкризисните нива, дори заетостта е по-добра от предкризисните нива“, подчерта Дончев. „В образованието има много амбициозни цели, дори да успеем да върнем всички деца в клас, дори да подобрим резултатите по писането, това би означавало, че се движим на нивото на нормалното, а не на високите цели. Трябва да придвижим мисленето напред“, отбеляза вицепремиерът.


„Не сме в особено добри позиции на пазара на труда. Без да осъзнаем тежките процеси, демографските предизвикателства, никога няма да се отлепим от точката, в която се намираме“, заяви Дончев. „Човек избира къде да работи и живее не само на базата на възнаграждаването, което получава, като започнем от това къде се намира жилището, в което живееш, въздухът, чистотата, училището, детската градина. Липсва ни усещането за споделена цел“, подчерта Дончев. „Растеж 4% е добре, по-добре е 7 или 8%. Голямата цел е да бъдем истински добри в нещо – образованието плюс ефектите, които могат да се появяват по отношение на икономиката и индустрията, с ясното съзнание, че като не много голяма страна няма как да сме добри във всичко. Трябва да мислим в какво и как инвестираме“, подчерта още вицепремиерът.