Сръбски вестник: България ще работи за разширяването на ЕС

България планира да пренасочи дискусията от управлението на кризата към разширяване, докато се подготвя за председателството на срещата на върха на ЕС

България, която през януари поема шестмесечното председателство на Европейския съюз, ще се стреми да осигури на Западните Балкани по-ясен път към членство, за да предотврати нова нестабилност в този регион, пише белградският вестник "Блиц", като цитира агенция Блумбърг. След десетилетие, в което имаше гръцка дългова криза, прилив на милион бежанци и Брекзит, България планира да пренасочи дискусията от управлението на кризата към разширяване, докато се подготвя за председателството на срещата на върха на ЕС през май.
Българската министърка, отговаряща за европейското председателство - Лиляна Павлова, заяви миналата седмица в София, че нейната страна полага усилия най-големият световен търговски блок да предложи по-конкретни насоки за присъединяването на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово, пише "Блиц" и отбелязва, че в текста на американската агенция Косово се споменава отделно от Сърбия. Не можем да променим европейския дневен ред в срок от шест месеца, но би трябвало да бъдем в състояние на всяка от тези страни да представим ясен план за действие, основан на техните постижения и напредък в решаването на техните проблеми, заявила Павлова, предупреждавайки, че в противен случай ще се задълбочат противоречията в региона. Нейните предложения включват подобрение на въздушните, железопътни и енергийни връзки между балканските страни, намаляване на разходите за роуминг, пише белградският вестник.
Сръбският премиер Ана Бърнабич говори в интервю за "Новости" за първите сто дни от работата на сръбското правителство, пише "Политика". Тя посочва, че публичният дълг е бил намален с около 1 милиард евро. Във фокуса на правителството ще бъдат секторите на образованието, здравеопазването, науката и културата, тъй като това са лостовете, на които искаме да се опира Сърбия в бъдеще, заявила Бърнабич. Тя посочила, че в администрацията заплатите ще бъдат повишени с 5 процента, а пенсиите от 1 януари ще бъдат повишени също с 5 процента.