К. Каракачанов: Не трябва да правим компромис с купуването на нови изтребители

Нека оставим парламентът да вземе правилното решение за антикорупционния закон

Няма как при положение, че има два законопроекта в Народното събрание, които ще се борят за гласовете, аз да се съглася да приема нещо, което всъщност задължава 11-те депутати от ВМРО или общо 27 от Обединените патриоти да гласуват в една посока. След като има две тези, нека оставим парламента да вземе правилното решение. Това каза в студиото на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод КСНС.

"Нямаше различия от необходимостта нуждата на такъв закон, макар че аз лично съм скептичен. Какво означава да направим нов орган? Досегашните не работят? Смятам, че цялата тази тема се преекспонира да се покаже колко сме загрижени. Проблемът може да се реши по сега действащото законодателство. Въпрос на желание и много други неща, които започват още от училище - да обучиш младите кое е почтено,безотговорност, кое е законно и кое не. Има съгласие по такъв закон, споровете са дали да се създава нов разследващ орган, а другият кой да назначава този нов орган", коментира вицепремиерът.

По темата за нападението над горски в Хисаря и Баня, той благодари на органите на реда за бързата работа и обясни следното: "Това е поредното безобразие. Има девет задържани за нападението над горски и те ще си понесат отговорността по най-строгия начин. Пишман либералите, които работят срещу национализма, научиха тези в гетата, че могат да строят незаконно и да живеят там, че могат да секат гората, когато пожелаят и да бъдат ненаказани. 25 години едни политици в България, в желанието си за по-евтини гласове, дадоха възможност на част населението да смятам, че може да е безнаказано, че може да посяга на бърза помощ, контрольорите, да не плаща вода и ток. Виновни са тези, които излизат и ми говорят едни общи купешки брюкселски, с които заклеймяват тези като нас, които говорят истината."

Министърът на отбраната каза , че утре предстои среща с Министерство на образование, Министерство на финансите и Дирекция по вероизповедание, на която ще се търси решение на проблема с финансирането на религиозното образование.

"Ние трябва да ограничим възможността чрез религията да се прави радикална политика в България", добави той.

Каракачанов бе категоричен, че България не трябва да прави компромис с купуването на нови изтребители. Вицепремиерът каза, че ще предложи да се даде възможност на тримата участници да предложат и оферти за нов самолет, а не само втора тъка. По думите му досегашните МИГ-29 трябва да се поддържат с директни преговори с фирмата производител без посредници, а ремонтът да се извършва тук.

Относно увеличението на бюджета вицепремиерът изрази благодарност за разбирането. "Смятам да разпределя парите по най-справедлив начин. Ако службата е по-рискова, по-голяма сума, ако службата е лека и скатана, по-малко" добави той.