Президентът на Австрия ще възложи днес на Себастиан Курц да състави правителство

През идните дни ще започнат преговори за сближаване с всички партии каквото е декларираното желание на Курц

Президентът на Австрия ще възложи днес на Себастиан Курц, ръководител на Австрийската народна партия, да състави правителство. През идните дни ще започнат преговори за сближаване с всички партии каквото е декларираното желание на Курц, като вероятно той ще започне с най-малката, Листата Петер Пилц.
След първия кръг от разговорите, който ще се води във възходяща линия, ще бъде проведен и втори, смятат политическите наблюдатели, за участие в който ще са поканени партиите с най-големи шансове и след това Курц ще обяви с коя партия ще започне коалиционни преговори. Единодушно е мнението, че най-големи са шансовете на Австрийската партия на свободата. Според добре осведомен източник на заседание на ръководството на народната партия, състояло се тази седмица, всички участващи са настоявали за коалиция с Партията на свободата. Изключение прави ръководителят на провинция Щирия Херман Шютценхофер, който управлява провинцията в коалиция със социалдемократи. Ръководството на народната партия е гласувало пълно доверие на Себастиан Курц за съставяне на правителство.
Съобщението за състояла се тайна среща между Себастиан Курц и Хайнц Кристиан Щрахе в сряда в дома на Щрахе в Клостернойбург край Виена и продължила три часа също подсказва, че нещата вървят в посока коалиция с националистите. Срещата бе потвърдена от Щрахе, който коментира, че двамата политици са се опознали в личен план. Пред вестник "Курир" един от ръководителите на партията на свободата е заявил: "Ако Курц се държи с Щрахе като с равен, ще стане коалицията, но ако предяви големи претенции и се държи надменно, нещата ще изглеждат по-различно." Засега Себастиан Курц оставя без коментар разгласената от медиите тайна среща между двамата политици.
Според започнати в средите на Партията на свободата се усеща известен скептицизъм дали Народната партия действително е нова или си остава старата мощна партия на апаратчици. Затова още преди първия разговор за сближаване Партията на свободата предявява претенции за поста на министъра на вътрешните работи. Скептицизмът на националистите е дали Курц ще успее да разгради бюрокрацията в различните камари или ще се подчини на мощта на гилдиите.
Според Щрахе нещата се развиват към коалиция с неговата партия, тъй като "в неделя шестдесет процента от избирателите гласуваха за програмата на Партията на свободата". В предизборните дуели той обвини неколкократно Себастиан Курц, че му е преписал програмата.