Бедствено положение! Мъж загина от наводнения в Камено

Мисия Бургас

25-10-2017, 09:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявиха частично бедствено положение в Община Бургас

Ситуацията в Бургаска област остава критична след пороите. Има над 70 бедстващи домакинства

Пороите в Бургас откъснаха селища в три общини в Бургаска област. 

Община Камено обяви бедствено положение заради проливния дъжд.  Под вода са селата Полски извор, Тръстиково и Ливада. На места водата достига почти метър и е невъзможна намеса с техника. Има сигнал за удавен човек от с. Полски извор. Самличността му все още не е установена.

77 бедстващи са подали сигнал на 112. От община Бургас вече извадиха тежките машини, за да ги спасят. 

Тежко е положението и в с. Черни връх, където ниските райони също са наводнени. Малко по-късно ще ви дам повече информация.

По последна информация бедстващи са селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково, Ливада, Полски извор и Константиново. Пътят към Средец и затворен и не е желателно да тръгвате към  селата от Община Камено. Най-тежко остава положението в Полски извор, тъй като достъпът до селото е ограничен. Табелите на селото са под вода. Подаден е сигнал за жена, която е в неизвестност от няколко часа в с. Черни връх.

Пороят снощи е отнесъл улици и площада в с. Трояново.  Скъсан е моста между селата Константиново и Русокастро. Пътят преди с. Желязово е под вода. Има сигнали за удавени животни в с. Константиново.

След заповедта на кмета Димитър Николов за обявяване на частично бедствено положение в община Бургас, са издадени още две. Втората е за мобилизация на допълнителни сили и средства от всички общински предприятия и фирмите за пътна и "зелена" поддръжка. Привлечени са и доброволческите формирования за отводняване с помпи на наводнените имоти. Третата заповед на кмета е за отмяна на учебните занятия в най-пострадалите райони - училището/детската градина на село Равнец и училището на квартал "Горно Езерово".

Бедственото положение е в сила от 4 часа на 25 октомври. В предходните три часа върху територията на община Бургас се изсипаха сумарно 60 литра на кв. метър дъжд.

Както вече съобщихме, наводнени са десетки къщи в селата Равнец и Братово, кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", както и в така нареченото "село" на к-с "Меден рудник".

Затворени са пътищата "Долно Езерово" - Братово и Извор - Зидарово. Нивото на река Изворска се е повишило с 3 метра и на места тя прелива.

В град Бургас има проблеми с много вода върху ул. "24 Черноморски пехотен полк" /пресечката с "Константин Величков"/, бул. "Димитър Димов", ул. "Мария Луиза" и "Одрин".

На всички горещи точки са изпратени екипи. Масово се почистват шахти, за да се оттече по-бързо дъждовната вода.

Втората по важност задача на Община Бургас, след овладяването на ситуацията, е бързото описване на щетите със съставяне на протоколи, придружени със снимков материал. Така ще може да се кандидатства за държавна помощ при възстановяването.

Очаква се дъждът да спре до следобеда днес. При следващите си заседания кризисният общински щаб ще прецени дали и кога да бъде отменено бедственото положение.