Янка Такева: Бюджетът за средното образование за 2018 ще бъде с 392 млн. лв. повече

За първи път бюджетът за 2018 г. за средното образование е добър

Бюджетът за средното образование за 2018 ще бъде с 392 милиона лева повече спрямо този за него от 2017 г., като от години не е имало такова увеличение на средствата за училищното образование. Това заяви за БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, на тържественото честване за Деня на народните будители.
Тя обясни, че в тези допълнителни средства е включено увеличението на работните заплати на учителите, като от 1 януари са предвидени 90 милиона лева за диференцирано увеличение на работните заплати и за покриване на всички разходи съгласно Закона за предучилищното и училищното образование. През 2018 г. ще има средства за транспорта на учениците и учителите, за ученическите стипендии и за издръжката на учениците, каза Такева.
За първи път бюджетът за 2018 г. за средното образование е добър и трябва да се отчете, че с премиера Бойко Борисов, с министъра на финансите Владислав Горанов, с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, със Синдиката на българските учители и КНСБ, постигнахме това, което трябваше да бъде направено от години, за да може образованието да може да бъде истинският приоритет, коментира Такева. Тя отбеляза, че "затова българските директори и педагогическите колективи трябва много професионално да управляват вече добрите си бюджети в училищата и детските градини".
Затова на днешния Ден на народните будители - на този родолюбив празник, искам да пожелая на всички учители - народни будители, да не жалят сили и професионализъм, и да дават всичко от себе си за бъдещето на България, пожела на своите колеги председателят на СБУ.