Район "Банкя" - Благослов, Благодат, Благоденствие

Животът

03-11-2017, 11:00

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Банкя е град, който притежава неповторимо очарование и атмосфера, породени от щастливата среща на уникален лечебен климат и лековити минерални извори. Небето и Земята са излели благодатта си в него, за да могат хиляди хора да си тръгнат от Банкя, изцелени и подмладени, както вечно млада е и красивата природа на градчето – „перла“ в полите на Люлин планина.

От Небето над Банкя се излива въздух, обогатен с озон. Фитонцидите, които се отделят от боровите дървета, с голямата си лечебна сила са невидимата защита на Банкя. Често се наблюдават температурни инверсии, при които времето в Банкя е по-топло, отколкото в София.

За въздуха на Банкя писателят и мъдрецът Йордан Радичков е казвал: „Тук се чувствам така, сякаш на няколко часа в небето над Банкя се отварят някакви невидими небесни кладенци, от които се излива райски въздух“.

От Земята на Банкя блика лековитата хомотермална минерална вода с общ дебит 24 л/сек и температура 36.5 -37.2 градуса. Постоянната температура говори за нейния дълбок произход. Тя е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна.

Седем са лечебните заведения, в които се възстановяват хора, прекарали инсулти, със сърдечно-съдови и неврологични заболявания, под грижите на висококвалифицирани специалисти, които и до днес поддържат славата на Банкя като „здравницата“ на България и Национален център по кардио-рехабилитация.

Животът в Банкя се обуславя не само от прекрасните й природни дарове, но и от духовния климат, създаван от хората на града, традиционни празници на който са „Горешляците“ - 15, 16 и 17 юли, отбелязвани и като Празници на минералната вода, здравето и дълголетието.

В града можем да намерим и много прекрасни забележителности - Сградата на минералната баня – построена през 1907 г., „Вазов дъб“ – любимото място за почивка на писателя Иван Вазов, Алеята на здравето, Църква „Св.мчци Кирик и Юлита" и др.

В зората на миналия век с пророческа точност д-р Никола Генадиев, тогавашен министър на земеделието и търговията, изрече тайната: „Банкя - Благослов, Благодат, Благоденствие“. Разгърната, мисълта му звучи така: Банкя е благословена от Бога с Неговата Благодат за Благоденствие на хората.