Турски танкове навлязоха в България... според фалшива новина

До къде ще стигне кризата с постистината

Десетки турски танкове и стотици военни отказват да се изтеглят от България след участието си във военно учение – с тази твърде плашеща информация започна неделният ден за много български онлайн потребители. Има само една малка подробност: тиражираната от няколко електронни медии новина е преписана от сатиричен сайт, предаде БиТВ.

В дописката се посочва, че 82 танка „Алтай” и малко над 800 войници и офицери от турската армия са били на „традиционно военно учение между Тополовград и Каменна река” и 4 дни след края на занятията те все още са у нас с мотива, че чакат заповеди от преките си ръководители. Твърди се, че НАТО са препратили запитванията на Външно министерство към регионалния щабен център в Истанбул.

От всичко това горе-долу единственото вярно е, че южната ни съседка разполага с танк, наречен „Алтай”. Справка в сайта на Министерството на отбраната показва, че през последните дни няма планирани учения, в т.ч. и международни такива. Няма и информация през годините за „традиционно военно учение” в посочения регион.