Деница Сачева връчи дипломи за шивач на жени от уязвими групи

Уникалното по рода си социално предприятие на НАРД дипломира успешно завършили курсисти

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева връчи удостоверения за придобита професионална квалификация за шивач на жени от уязвими групи от пловдивския кв. "Столипиново".
Те са част от образователната програма социално предприятие - шивашка работилница, създадено от фондация " Национален алианс за работа с доброволци. В рамките на шест месеца деветте жени са се обучавали в Комплекс за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив по програмите на Министерството на образованието и науката за професионална подготовка по професия шивач. След завършването на курса те ще започнат работа в местни предприятия.
Преди връчването на удостоверенията заместник-министър Сачева ги насърчи да предават примера на децата си и да ги изпращат на училище. "Това ще им донесе по-добър живот и бъдеще", посочи тя. Сачева подкрепи социалното предприемачество и заяви, че моделът трябва да се мултиплицира. "В България трябва да се възползваме повече от възможностите му. Комплексният подход в днешно време е решаващ за развитието на образователната и социалната система, както и за икономиката на страната", добави тя. Деница Сачева акцентира и върху добрия модел на сътрудничество между неправителствения сектор и Община Пловдив.
Заместник-кметовете на града Стефан Стоянов и Георги Титюков също похвалиха дипломираните шивачки и подчертаха, че те са добрият пример. "С последователни усилия човек може да вземе живота си в ръце и да направи кариера. Така се гради добро съвременно общество", каза Стоянов след церемонията.