ЕК иска повече цифрови умения

Само 37% от активното население в Европа има цифрови умения

Еврокомисарят Мария Габриел обсъди с депутатите дигитализацията и киберсигурността. Все повече цифровизация иска комисарят.

Самата Габриел си пожела на брифинг в българския парламент успешно българско председателство. 43 инициативи има ЕК в сферата на цифровизацията. Само шест обаче са финализирани.

Българският еврокомисар иска по време на нашето управление на общността да приключат 18 инициативи. "Цифровизацията е предизвикателство и риск", коментира Мария Габриел.

Тя е убедена, че можем да направим чудесни икономически реформи. "Само 37% от активното население в Европа има цифрови умения. Днес кибератаките не познават граници", предупреди еврокомисарят.

"Цифрова и обединена Европа може да има, ако ЕС е обединен", според Габриел. "Затова и обединени трябва да излизаме от предизвикателствата. През 2020 година 90% от работните места ще са свързани с дигиталните умения", както обясни и председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов. Трябва обаче да има и информация за заплахите в цифровия свят, по думите му.