Е. Захариева представи в Кувейт условията за инвестиции и туризъм в България

Министър Захариева представи възможностите за бъдещо сътрудничество

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи пред правителството на Държавата Кувейт условията за инвестиции и туризъм в България, предаде външното ни министерство. “Имаме дългогодишни солидни политически връзки, но икономическите отношения все още са далеч от нашите реални възможности. Имаме потенциал да си сътрудничим в областта на туризма, високите технологии, търговията с хранителни продукти и лекарства”, каза Захариева пред министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак.

От името на премиера Бойко Борисов тя го покани да осъществи посещение у нас.

Министър Захариева представи възможностите за бъдещо сътрудничество - тя изтъкна, че страната ни разполага с най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа, както и че редица родни старт-ап компании привличат интереса на инвеститори от целия свят. По отношения на туризма тя изтъкна, че страната ни е трета по богатство на културното наследство на Стария континент след Гърция и Италия, втора по брой на минералните извори, и че броят на туристите всяка година вече надвишава населението на България. Захариева представи и условията за инвестиции у нас и мерките, които българското правителство предприема за облекчаване на административната тежест за бизнеса. “Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите отношения. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на визита в Кувейт”, отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.

Посещението на Захариева в Държавата Кувейт е първата официална визита на български външен министър след приемането на България в ЕС. Това е и първото посещение на българския вицепремиер в държава от Арабския свят. Визитата се осъществява в момент, наситен с изключителна динамика на политическите събития в региона — ден след посещението на турския президент и два дни след това на египетския външен министър.

Със своя кувейтски колега - първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, българският първи дипломат обсъди как двете държави да си сътрудничат догодина в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на кувейтското ротационно председателство на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ). Двамата външни министри се договориха да организират политически консултации, които да конкретизират секторите, в които двете държави разполагат с потенциал да си сътрудничат. Бе договорено да се проведе и заседание на смесената междуправителствена българо-кувейтска търговско-икономическа комисия, която да набележи конкретни мерки за взаимодействие.

Захариева и Ал-Халид се разбраха да работят и за среща на високо равнище между ЕС и ССЗ, като изтъкнаха, че търговският стокообмен на страните от Залива с Евросъюза е 184 милиарда долара. “България и Кувейт споделят същите ценности и виждания за международния дневен ред и за света”, констатира шейх Ал-Халид. Вицепремиерът сподели, че чувства страната ни особено близка, защото е бил състезател по волейбол, а негов треньор бил българин. “Благодаря за вашата категорична подкрепа за международната коалиция срещу тероризма и за вашата коректна, принципна и балансирана позиция по сложните политически проблеми в нашия регион. Оценяваме я като подкрепа на нашите усилия тези проблеми да се разрешават по пътя на диалога”, изтъкна кувейтският външен министър. Той обсъди със Захариева ситуацията в Ирак, Иран, Либия и Сирия, както и редица други въпроси от международния дневен ред.

Захариева се срещна още с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид, който е и председател на Управителния съвет на 5-тия в света инвестиционен фонд. Очаквано, основният акцент на разговорите бе поставен върху възможностите за привличането на инвестиции у нас.

Проведена бе и среща с министъра на правосъдието и държавен министър по въпросите на Парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб, с когото бяха маркирани някои сфери на потенциален интерес за правно сътрудничество. В края на посещението си в Държавата Кувейт вицепремиерът Захариева се срещна и с българската общност в страната. Тук работят около 600 българи, в голямата си част висококвалифицирани специалисти, които са уважавани от обществото. Някои от тях споделиха проблемите, с които се сблъскват, и министър Захариева обеща да съдейства за решаването им пред компетентните български и кувейтски институции.