• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Димитър Главчев подаде оставка като председател на НС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка: parliament.bg

  Това обяви той от парламентарната трибуна

  Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание, пише Дарик. Това обяви той от парламентарната трибуна в декларация от името на група.

  „Току що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка, така че тя трябва само да се съобщи в зала и няма смисъл за гласуване“, бяха първите думи на Главчев.

  „С това смятам, че ние от ГЕРБ демонстрираме различен, двоен аршин може да го наречете вие, когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Още веднъж казвам, че няма да обяснявам какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил абсолютно в рамките на организацията за дейността на Народното събрание“, допълни той.

  „Смятайте, че това е отново морален акт, както е всяка една оставка и по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство, тъй като виждате какви усилия се полагат – правителството работи добре, обстановката е добра. Така че аз, като досегашен пръв сред равни, трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание. Благодаря на всички, с които работихме – и тези, които ме подкрепят, и тези, които не“, завърши Димитър Главчев.

  По-рано днес ситуацията беше обсъдена на Председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

  „Винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко и стабилността в нея“. Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в кулоарите на парламента дали ще има изпреварваща оставка на председателя на НС Димитър Главчев, преди тя да бъде гласувана в залата.

  „С колегите доста поговорихме, ясно е, че това е добре обмислен план на опозицията“, подчерта премиерът.

  До ситуацията се стигна, след като Главчев отстрани от заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Антон Кутев. На свой ред социалистите внесоха подписка с искане за предсрочно освобождаване от поста на председателя на парламента и обявиха, че няма да участват в заседания, докато това не стане факт.

  Вчера от ПГ на “БСП за България” внесоха 88 подписа за предсрочното му освобождаване от поста и обявиха, че няма да влизат в пленарна зала до оставката на Главчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg