• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стартират проверки на офертите за 8-и декември
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  8A619E37-8228-45A9-AB3C-DDD6FD669E55

  Председателят на КЗП подчерта, че инспекциите обхващат и обявите на информационните табла в университетите

  Специална кампания за проверка на офертите за 8-и декември стартира Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в студиото на Novini.bg и подчерта, че инспекциите обхващат и обявите на информационните табла в университетите.

  Маргаритов отбеляза, че рисковете са по-големи, тъй като студентите са млади хора, които по-еуфорично пазаруват и по-рядко купуват туристически пакети и почивки. „Когато информацията е оскъдна, цената е обективно невъзможно ниска, трябва да направят по-внимателна преценка и да не се предоверяват. Да се интересуват повече от детайла, дали в пакета са включени всички разходи за празнична вечеря или за евентуална съпътстваща програма”, предупреди той.

  Жалби във връзка с некоректни туристически оферти постъпват в Комисията целогодишно. Повече са по време на активен сезон, но пък през останалото време на годината хората също почиват и обикновено могат да получат много по-изгодни предложения. Като цяло обаче оплакванията от услугите в този сектор са едва около 5% от всички постъпващи в КЗП. „Въпреки това си даваме сметка, че всеки конкретен случай е достатъчно сериозен, защото точно почивката е нещото, което е най-неприятно да бъде развалено с нелоялна търговска практика”, коментира Маргаритов.

  Председателят на КЗП отправи препоръки и при сделките във връзка с подготовката и посрещането на Коледа и Нова година: „Потребителите би трябвало да внимават и да съпоставят различните оферти. Когато се обещава подарък към дадена покупка или стоки в подаръчен комплект, може да се окаже, че по-изгодно би било да си ги купят от друго място, без непременно те да са комплектовани или да има анонс за тяхната по-изгодна цена.”. Маргаритов изрази мнение, че относително отскоро нашият пазар предлага повече възможности в навечерието на празниците като изгодни сделки, оферти вече и в интернет за покупки на подаръци. Според него, обаче българските търговци са все по-склонни да възприемат подобни добри практики, които отдавна съществуват в други държави.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg