Борисов в УНСС: Оптимист съм за чакалнята на еврозоната, работим усилено и се надявам да се случи

Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще генерира страхотно напрежение за в бъдеще

„Споразумението с Турция за мигрантите работи добре и е най-правилното, за да държим миграционния натиск извън ЕС“, каза премиерът Бойко Борисов в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където изнесе публична лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“. „ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън с всички възможности, които имаме“, заяви той.

„Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат“, коментира премиерът. „Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена“, обясни Бойко Борисов. „Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство“, заяви той.

„Европейските лидери разбират, че ако Балканите не влязат в ЕС, това ще генерира страхотно напрежение за в бъдеще. Нови сфери на влияние от другите велики сили, които не крият интереса си от Балканите“, каза още премиерът Бойко Борисов. „Първият ни успех е, че темата „Балкани“ влезе в дневния ред на Европа. Благодаря на европейските лидери“, посочи той и допълни, че в ЕС Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. „Не можем да дадем обещания, че страните от Западните Балкани ще получат дати за присъединяване, те не са и готови. Трябва да кажем на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те ще напускат Балканите“, обясни Бойко Борисов. „На 17 май в България ще се направи историческа среща между лидерите на Западните Балкани и лидерите на Европа“, заяви премиерът. „Дотогава имаме редкия шанс да покажем, че на първо място стои Европа и ценностите ѝ, че сме си научили уроците и ще гледаме напред, а не в историята“, каза още той.