4 пъти са се увеличили младите учители за 1 година

След 7 години в образованието ще има огромен недостиг на учители

Младите учители у нас са се увеличили 4 пъти само за година, отчитат от Синдиката на българските учители. Причината - по-високите заплати и подобряването на условията на труд. За да се задържат тези преподаватели в клас обаче, синдикатите настояват наставници да подпомагат дейността на новите учители.

След 7 години в образованието ще има огромен недостиг на учители - 39 000 преподаватели ще излязат в пенсия. За да се избегнат трусове в системата и да има кой да влезе в клас - възходящата тенденция за увеличаване броя на младите учители трябва да се запази. И да се назначават поне по 5 500 млади учители всяка година.

Синдикатите възлагат големи надежди на наставниците, а именно - по-опитните учители. Конкретните функции на наставника - да помага на младия учител при самоподготовката му за час, при общуването, работата с деца със специални потребности, комуникацията с родители - или всичко онова, което не се учи в университета.

Млади и по-мотивирани - новите учители са се увеличили значително. Ако миналата година в клас са влезли 800 млади преподаватели, то тази те са 4 пъти повече - над 3 500.

Янка Такева, председател на Съюза на българските учители към КНСБ заяви, че ще искат наставниците да работят с намален норматив и да получават тези 50 лева допълнително, защото те ще трябва да работят извън своето си работно време.

За 5 години от синдиката са подготвили около 3 000 наставници. Амбицията е всяко училище да си има свои.

Всички 52 университета у нас подготвят учители по всички предмети, а в 6 от тях - начални, въпросът е всички млади преподаватели да имат желанието да влязат в клас. И по-важното да не се откажат - на втората или третата година- практика, която за съжаление продължава да е често срещана.