28 учители получиха дипломи за завършен Монтесори курс на обучение

Мисия Пловдив

22-11-2017, 14:47

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Община Пловдив е първата в България, която внедри иновативния подход за обучение и възпитаване на децата по метода Монтесори в общински детски градини

„Монтесори педагогиката, по начина, по който е въведена, съвместно с учителите, се очертава като една от значителните реформи в българското образование. Стремим се към едно отворено образование на европейско ниво и към децата, и родителите, за да разчупим системата, като дадем възможност на повече подрастващи да се интегрират от ранна възраст в нея“, това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при официалното връчване на свидетелства за професионална квалификация на завършилите 10-месечен Монтесори курс на обучение.
28 нови учители днес получиха своите дипломи в Дома на културата „Борис Христов“.
„Вие, учителите, завършили курса, сте нашата голяма гордост. Промяната вече се вижда дори при работа с 3-годишни деца, които само от няколко седмици се обучават по метода, при това с нови учители. Те са спокойни, организирани са и реагират правилно на средата и обстановката, в която се намират“, посочи още заместник-кметът Стефан Стоянов.
Община Пловдив е първата в България, която внедри иновативния подход за обучение и възпитаване на децата по метода Монтесори в общински детски градини. Общият брой на преподавателите, преминали обучението, проведено от екип професионалисти на  Нов Български университет е близо 70 в шест детски градини в Пловдив - ДГ „Велимира", ДГ „Мир", ДГ „Мирослава", ДГ „Буратино",  ДГ „Майчина грижа" и ДГ „Марица“.
„Тази церемония е втора по ред и показва един траен процес, който върви сигурно напред. Това, което научихте по време на обучението, колкото и трудно да Ви беше, ще Ви бъде полезно и в работата, и в живота Ви“, каза Христо Чукурлиев – директор на Центъра за дистанционно и електронно обучение в Нов български университет.
„Не съм учудена от добрите резултати и много пъти при посещенията ми в детските градини, виждам, че Вие сте хора, които застанахте зад тази кауза с труда си и упоритостта си. Вие освен с децата имате много работа и с техните семейства и родители, подкрепяте ги и ги водите по този път на промяна“, развълнувано сподели на свой ред един от обучителите по Монтесори педагогика - Ренета Венева. Тя цитира думите на Мария Монтесори, че: „Най-великото чудо и дар, което можем да дадем на децата, това са отговорността и независимостта“. „А затова е необходимо една Монтесори общност“, заключи Ренета Венева.
За приноса на Нов български университет в провеждане на политиката на Община Пловдив за въвеждането на метода Монтесори в детските градини заместник-кметът Стефан Стоянов връчи плакет на Христо Чукурлиев от името на кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев.