• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да е домакиня
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a874100ad9fa9321a0015350b28bcb19382f3

  В целия Европейски съюз 46% смятат, че това е най-важната роля на жената

  81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, сочи ново проучване на „Евробарометър” за половото равенство в Европейския съюз, предаде БиТВ. В другия край на класацията са жителите на Швеция, от които едва 11% смятат, че това е най-важната роля на жената е да гледа семейството.

  В целия Европейски съюз 54% смятат, че не това е най-важната роля на жената.

  Също така 81% от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, в сравнение с Швеция, където едва 10% разсъждават по същия начин.

  България попада и в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с „да”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.

  Въпреки тези данни е интересно, че 62% от българите смятат, че е допустимо мъжете да плачат, но това не може да бъде Швеция, където 99% от населението са на същото мнение.

  Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС.

  Противоположно на горните данни, голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с „да” на този въпрос. С най-висок процент в това отношение са отговорили жителите на Дания – 75%. Любопитно е, че в другата крайност, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство. След тях са Унгария – 35%.

  Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили положително на този въпрос. В дъното класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

  Ние се намираме на второ място по данни когато става въпрос за постигането на полово равенство по високите позиции на компании и други организации. 62% от българите смятат, че това е постигнато, а на последно отново са французите с 25%.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg