С. Цацаров: Ще викнем премиера на разпит заради думите за депутати, замесени в наркотрафик

Това не е криминален проблем, а политически проблем и той се прави само за да се вдига политически шум

Прокуратурата ще извика на разпит премиера Бойко Борисов за изказването му, че в парламента има депутати, замесени в наркотрафик и купуване на гласове. Това обяви лично главният прокурор Сотир Цацаров, който уточни, че проверката ще приключи до десет дни.

„Бях попитан дали ще се самосезирам, на което аз отговорих, че потенциалът на прокуратурата не бива да се използва за разчистване на политически сметки, че не бих се самосезирал нито за едно такова изказване, направено било то от министър-председателя или от лидера на опозицията. Въпреки всичко обаче, сигнали бяха подадени и ние сме длъжни да направим проверка”, заяви той, цитиран от БиТВ.

Говорителката на Цацаров – Румяна Арнаудова вече уточни, че проверката е започнала преди дни по сигнал на две граждански организации.

От ГЕРБ връчиха на левицата и показаха пред медиите публикации, от които става ясно кои са въпросните депутати. И двамата са от БСП. Единият е Георги Стоилов, чийто брат – русенски бизнесмен, беше арестуван неотдавна като лидер на престъпна група, а при арестите бяха намерени наркотици. Другият е Манол Генов, срещу когото още преди месеци прокуратурата повдигна обвинения за купуване на гласове.

Междувременно самият Бойко Борисов коментира пред журналисти завоалирано, че индиректно е казал, че „има замесени близки, които са правили еди какво си“. По думите му, ако някой се е почувствал засегнат, е щял да излезе и да отговори пред публиката. Самият той можел да поднесе извинения, но ако му заведат дело, той щял да заведе за „други две неща, които са безспорни“.