С. Дянков: 2017 г. е една от най-добрите години в икономиката на България (видео)

През 2018 г. можем да стигнем до 5% икономически ръст на страната

„2017 година е една от най-добрите години в икономиката на България. Тази година икономическия ръст на страната е с 4%, но смятам че през 2018 г. можем да стигнем и до 5%. Главно обаче това се дължи на факта, че цяла Европа расте“, каза бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова телевизия. Според него страната ни излиза от един 7-годишен цикъл на лоши години и влиза в нов, в който предстоят 7 добри. Важно е управляващите да използват този период правилно. „Пред нас има още 3-4 години с добър икономически растеж, но тези 5% икономически ръст сега се изработват главно в големите градове. Те дърпат работници и затова в малките населени места не се усеща промяна“, обясни Дянков.

По думите на бившия финансов министър за последното тримесечие най-много хора от Разград, Враца, Видин и Ловеч са напуснали страната, като са заявили, че няма да се върнат обратно. Причината – в Северна България икономиката липсва, коментира Дянков. „Когато веднъж си тръгнат и да правиш магистрали, няма смисъл“, допълни той. Според него сега е добър етап и правителство и парламент да се замислят за регионални политики и да спрат този процес. „Не трябва да се мисли само за големи инфраструктурни промени, но да се види дали не липсва базова инфраструктура за интернет, например, дали не липсва определена група хора за конкретни работни места, дали не трябва да се направи нещо в средното образование, за да отговаря на регионалните нужди“, предложи Дянков.

„Мораториумите са грешна политика и не трябваше това да става сега. Той показва, че по-общата политика в здравеопазването липсва. Нужно е да се види какво трябва да се направи в тази посока“, коментира бившият финансов министър бюджета на здравната каса за следващата година, според който 17 нови лекарства за тежки заболявания няма да се заплащат от НЗОК. „2,5 млрд. лв. повече са дадени от 2007 г. насам за здравеопазване, с бюджет 2018 г. за преден път се заделиха допълнителни 400 00 млн. лв. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява“, заяви Дянков. По думите му е необходимо да се обърне сериозно внимание на анализа за състоянието на здравеопазването и по него да се правят политики, да се разгледат клинична пътека по клинична пътека. Той уточни, че такъв анализ съществува от 2008 г., трябва да се прегледа и по него да се ръководи дейността на новия здравен министър Кирил Ананиев. От думите на Дянков станата ясно, че е очаквал като финансист Ананиев да преразгледа цялата система, да подобри работата и да не налага мораториуми, но това не се е случило. Според него мораториумът не трябва да е финансова стъпка.

По отношение на искането за частично вето на текстовете за забраната, което пациентски организации ще отправят към президента Румен Радев, както и желанието на БСП да даде целия бюджет 2018 на Конституционен съд, Дянков ги определи като дребни закачки и коментира, че това не са начините за правене на промени. „Различни правителства се борихме царските имоти да отидат там,където трябва – при държавата. Глупаво ще бъде, заради един ден танци със саби, тези имоти да не отидат там, където принадлежат“, коментира Дянков и сагата с царските имоти.