Р. Радев: Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа

Отбелязахте много важния приоритет – това е сигурността в миграционната политика

Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейска гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон, предаде БиТВ.

"Отбелязахте много важния приоритет – това е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на нашето председателство на Съвета на ЕС да се предприемат ефективни мерки, не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с тази мигрантска криза", допълни той.

Френският президент Еманюел Макрон посрещна по-рано българския държавен глава Румен Радев в Елисейския дворец. Това е началото на тридневното посещение на Румен Радев във Франция.

Визитата попада в период на активна дипломация за домакина Еманюел Макрон. Само преди 48 часа на посещение в Париж беше и бившият американски президент и Барак Обама.

Партньорството между двете страни в областите икономика, инвестиции, отбрана, култура са теми, които са продължение на разговора между двамата президенти през август в Евксиноград.

Веднага след като излезе от Елисейския дворец президентът Радев ще тръгне за Европейската космическа агенция за среща с генералния й директор. Тази вечер пък е срещата с българската общност в Париж.