Ц. Караянчева и Кристалина Георгиева обсъдиха Председателството

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от приоритетите

Предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС и възможностите за осъществяване на проекти за подобряване на транспортната свързаност на страните от Западните Балкани бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, предаде пресслужбата на парламента.

"25-ата годишнина от членството на България в групата на Световната банка е повод да търсим възможности за реализиране на проекти, чието изпълнение ще подобри транспорта между страните от Западните Балкани", отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя подчерта, че Световната банка е готова да инвестира по проект, който да ускори преминаването на тежкотоварни автомобили през държавните граници на страните от региона. "Това може да бъде постигнато с въвеждане на единна система за плащане на такси и заявяване за преминаване на границата по електронен път", уточни главният изпълнителен директор на Световната банка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. "До скоро тези страни не бяха във фокуса на вниманието на ЕС, но с общи усилия успяхме да включим тази тема в европейския дневен ред", подчерта тя. По думите на председателя на Народното събрание реални резултати ще има, защото всички мислят и работят заедно за развитието на региона.

"За първи път Световната банка има позиция главен изпълнителен директор", отбеляза Кристалина Георгиева. Тя уточни, че директорът отговаря за функционирането на най-голямата част от Банката, управлява 42 млрд. долара по различни програми, има 10 хиляди души персонал и офиси в 139 страни по света.