Цацаров: Писмото за „Техноимпекс“ и Нинова обслужват политическа престрелка

Политика

06-12-2017, 18:15

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ: Май само приватизацията на „Техноимпекс“ е честна (видео)

Ще бъдат снети обяснения от премиера Бойко Борисов - би трябвало още днес

„Получен е сигнал и от Елена Йончева, придружен с филмов материал за оградното съоръжение. Филмовият материал и сигналът веднага са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура“, каза главният прокурор на България Сотир Цацаров на заседание на парламентарната правна комисия. „Предстои в рамките на седмица наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура да вземе решение на основата на тези данни дали да образува наказателно производство“, заяви той.

„Ако наблюдаващият прокурор вземе решение да образува наказателно производство, при всички случаи ще бъде назначена експертиза. Тя трябва да даде заключение дали проектните стойности са неоснователно завишени“, обясни Сотир Цацаров. „Има преписка проверка през 2014 година по сигнал на Александър Ненков от ГЕРБ за нарушение при изграждане на заграждението в началния му етап. Сигналът е срещу Ангел Найденов, прието е, че няма нарушение и не е образувано досъдебно производство“, припомни той.

„На 10 март 2017 година постъпва сигнал от Велизар Енчев. Същия месец е получена цялата проектна и конструктивна информация. На 7 юни 2017 година е получен междинният доклад от ДАНС. На 12 юни е получен сигнал от депутати от БСП, който е добавен към тази преписка“, посочи главният прокурор и уточни, че Специализираната прокуратура е изискала становище от областните управители и от фирмите проектанти за това как са ценообразували.

„Ще бъдат снети обяснения от премиера Бойко Борисов. Обясненията би следвало да бъдат снети днес. Казвам би следвало, защото не съм се прибирал в кабинета си от парламента“, каза Цацаров за проверката относно думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик. „Най-вероятно са снети, защото ако не ме лъже паметта беше призован за 11.00-11.30 часа. Ако попитам градския прокурор, тя ще ми каже дали са снети“, посочи той. „Единственото, което е забавило снемането, е пътуванията на премиера в чужбина. Призован е за днес, защото утре пътува отново“, уточни главният прокурор. „Ако зависи от мен, няма да се самосезирам, защото тези сигнали малко или много обслужват политически цели, да не се лъжем“, каза още той.

„Писмото, което касае Корнелия Нинова и всички спорове, които се развиват около него, малко или много обслужват една политическа престрелка“, каза главният прокурор за приватизационните сделки и предложението за промяна на Конституцията. „Трябва да си дадем ясен отговор на въпроса искаме ли ревизия на приватизацията заради справедливостта, или защото това ще реши един или друг персонален проблем, или ще постави един или друг персонален повод за политически нападки“, заяви той.

На въпрос проверявана ли е или не Корнелия Нинова за приватизацията на „Техноимпекс“, главният прокурор коментира: „Не мога да го кажа по друг начин, освен че наказателно производство не е образувано. Прието е, че към настоящия момент е изтекла давността. Втората инстанция на Апелативния съд е приела, че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление“. „Ако има евентуална промяна в Конституцията, ако юридическата конструкция се възприеме със всички въпросителни към нея, да не гледаме само към наказателните производства, които са били образувани и прекратени. Това ще обхване и случаи, в които наказателни производства не са образувани“, посочи Сотир Цацаров.