В. Горанов: Държавният дълг не е пряк инструмент за въздействие на икономиката

Всички действия по управлението на дълга се реализират в изпълнение на основните правила на фискалната политика

„Държавният дълг не представлява пряк инструмент за въздействие на икономиката“, заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов, който в рамките на парламентарния контрол отговори на депутатски въпрос, свързан с държавния дълг.

„Покриването на предстоящите по-големи плащания по външния дълг се осигурява чрез поддържане на високи нива на фискалния резерв, съчетани с политика на стриктна бюджетна дисциплина и методи за повишаване на събираемостта”, уточни Горанов.

По думите му емисионната дисциплина на държавата е насочена към изглаждане на съществуващия погасителен профил на държавния дълг в рамките на съществуващите и прогнозирани пазарни условия. Финансовият министър увери, че всички действия по управлението на дълга се реализират в изпълнение на основните правила на фискалната политика, и припомни, че през 2016 г. страната ни бе отличена от авторитетното списание Global Markets с наградата за Най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг.