Йорданка Фандъкова и маестро Ешкенази обсъдиха пилотен проект за класическа музика

Максим Ешкенази поздрави кмета Фандъкова за работата й за развитието на София

Между двата концерта на „Фортисимо Фамилия” на 7 и 8 декември в зала „България” диригентът Максим Ешкенази и кметът на София Йорданка Фандъкова разговаряха за развитието на пилотен проект по музика в софийски училища и детски градини.
Класическа музика пресъздадена по достъпен и интересен начин за деца и ученици да достигне до повече детски градини и училища. По предложение на кмета Фандъкова това може да се развие чрез пилотен проект за летни занимални по музика, в които деца и ученици да обогатяват своите знания. Двамата обсъдиха и възможности за организиране на концерти на открито в пространствата за култура в София.
Максим Ешкенази е диригент и основател на детската семейна програма „Фортисимо Фамилия”, която предлага музикално - образователни семейни концерти, съобразени с най- добрите световни практики. Програмата провокира интерес към класическите инструменти и музика. За пета поредна година са организирани над 200 концерта в София, на които са били повече от 70 000 деца и родители. Известни като семейни концерти за класическа музика „Фортисимо Фамилия” пресъздава култовите теми от филмите - "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Хари Потър", "Джурасик парк", "Сам вкъщи", "Супермен" и "Извънземното" с музика на големия съвременен композитор Джон Уилямс, който е сред най-известните, награждавани и успешни композитори на нашето време с над 40 номинации и 5 награди "Оскар".
Концерти са изнасяни и в парка „Врана”, парка на Военна академия и пред Народния театър „Иван Вазов”.
Максим Ешкенази поздрави кмета Фандъкова за работата й за развитието на София и посочи, че промяната в града се вижда и усеща.
На срещата присъстваха и Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичен общински съвет, Александър Чобанов - писател и директор на програмата, както и членове на екипа на програмата Петя Ангелова и Мила Боянова.
През 2018г. „Фортисимо Фамилия” продължава с “Приказка за Менделсон и Малкия Ото” (21 януари) - концерт с участието на актьорите Герасим Геориев-Геро и Иван Юруков. През февруари концертът от фестивалния цикъл е “Приказка за триангъл и концертен орган” с участието на Деян и Дарин Ангелови. Мартенският концерт на "Фортисимо Фамилия" е “Бетовен девета” с Ана Пападопулу и Юлиан Вергов, през април ще чуем “Приказка за валса” с Лео Бианки и Богдана Трифонова. Програмата на "Фортисимо Фамилия" за сезон 2017-2018 ще приключи на 27 май с "Отело", концерт с диригент Максим Ешкенази, който ще излезе на сцената в компанията на Захари Бахаров, Михаела Филева, Весела Бабинова и Валери Турманов.