Експлозия разтърси най-големия австрийски газов хъб в Баумгартен

Газовият хъб в Баумгартен е основната точка за прием на синьо гориво в Австрия и е основният газоразпределителен хъб на внасяния от Русия, Норвегия и други страни газ

Експлозия разтърси най-големия австрийски газов хъб в Баумгартен, източно от Виена, и според непотвърдена медийна информация има ранени около 60 души, съобщават от БНТ. Експлозията се е случила в 8:45 ч. местно време, след което е избухнал пожар. Според предварителна има няколко ранени и положението вече е под контрол, заяви говорителят на полицията Едмунд Трагшиц. В. „Кронен цайтунг“ съобщи на своята електронна страница, че ранените са 60 души и че няколко екипа на пожарна охрана от околните населени места действат на местопроизшествието.
Причината за експлозията все още не е ясна.
Газовият хъб в Баумгартен е основната точка за прием на синьо гориво в Австрия и е основният газоразпределителен хъб на внасяния от Русия, Норвегия и други страни газ.
Тъй като е разположен близо до австрийската източна граница със Словакия, това съоръжение е един от най-важните газови хъбове в Европа, който обработва около 40 млрд. куб. метра синьо гориво годишно.