Розово ли е бъдещето на Атанасовско езеро?

Мисия Бургас

16-12-2017, 12:36

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почистват основния канал на Атанасовското езеро

Този въпрос беше обсъждан на десетата среща на Обществения съвет за лагуната

„Розово ли е бъдещето на Атанасовско езеро?“ Този въпрос беше обсъждан на десетата среща на Обществения съвет за лагуната, във връзка с това, че напоследък заради климатичните промени в нея се появиха нетипични видове, сред които дори и розово фламинго.
Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците, които следят състоянието на птиците в лагуната и повлияването им от дейностите, извършвани по проект „Солта на живота“ представиха анализ на данните, събирани през последните години.
Броят на гнездещите се е увеличил от 62 на 86 вида, но езерото вече не е единствен дом за 4 вида, както е било дотогава. Малката черноглава чайка сега не гнезди в езерото, за разлика от речната рибарка, която се е превърнала в най-масовия обитател и има рекордна за последните 26 години численост.
Птиците са важен индикатор за състоянието на околната среда, но е важно да се следи влиянието на другите дейности, които се извършват около езерото – замърсяването от земеделските земи, пожарите в околните територии, сериозното присъствие на повече от 10 хищника и други.
Сериозен дебат предизвика темата за хищниците и мерките, които трябва в да се предприемат, за да се намали влиянието им върху гнездещите птици.