Орбан: Трябва да защитим християнската си култура

Свят

25-12-2017, 17:49

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тереза Мей: Нека се гордеем с християнското си наследство

Когато очертаваме границите на нашата идентичност, отбелязваме християнската култура като източник на нашата гордост и поддържаща сила

Унгарският министър-председател Виктор Орбан написа обръщение по случай Коледа към християните в страната си и в Европа, публикувано на интернет-страница на консервативния портал Magyar Idők, цитирани от „Фокус“. „Ние, европейците живеем в култура, създадена от ученията на Христос. Замислям се за известната поговорка на покойния унгарски министър-председател Йожеф Антал: „В Европа дори атеистите са християни““.

Според Евангелието на Марк втората заповед на Христос звучи като „Обичай ближния, както обичаш себе си“. В Европа днес често споменават това, искайки да ни обвинят, че макар да се обявяваме за християнин, ние не искаме или дори не позволяваме на милиони от други континенти да се заселят в Европа. Но те забравят втората част от заповедта: „трябва да обичаме ближния си, но също така трябва да обичаме себе си“. Да се обичаме също означава да се грижим и да защитаваме това, което сме. Да обичаме себе си означава, че обичаме нашата страна, нашата нация, нашето семейство.

Когато очертаваме границите на нашата идентичност, отбелязваме християнската култура като източник на нашата гордост и поддържаща сила. Християнството е култура и цивилизация. Ние живеем в него. Не става въпрос за това колко хора ходят на църква или колко се молят честно. Културата е реалността на всекидневния живот. За европейците християнската култура определя ежедневието ни.

Основите на европейския живот сега са подложени на атака. Не искаме да преименуваме коледните си традиции и не искаме да ги защитаваме с бетонни блокове. Не искаме да лишаваме децата от Дядо Коледа. Не искаме да ни отнемат празника на Рождеството. Не искаме притеснения и страхове да ни придружават на празничното поклонение. Не искаме никой да тормози дъщерите и жените ни в тълпата, която посреща Новата година.