• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Под повърхността на Марс може да има останки от живот
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Учени смятат, че изследванията на Червената планета трябва да се насочат в друга посока

  Търсенето на индикации, че на Марс някога е имало живот трябва да тръгне в друга посока, а именно – надолу. Според международен екип учени от няколко държави, университети и институции, най-добрата възможност за откриване на следи от живот на Марс е под повърхността на Червената планета, съобщава сп. Popular Mechanics.

  Досега търсенето на следи от живот на Марс се съсредоточаваше върху потенциални изсъхнали корита на реки и езера. Според учените обаче това може да не са най-добрите места за търсене на живот. Според тях тези места са избрани, защото са ценен източник на информация за живота на Земята, но това не означава задължително, че това ще е така и на Марс.

  “Марс не е Земята. Трябва да приемем, че цялата ни перспектива за еволюцията на живота и как той е съхранен, е базиран на факта, че живеем на планета, на която има фотосинтеза”, пишат учените. Те отбелязват, че когато на Земята се е появила фотосинтезата, Марс вече поне милиард години е била студена планета без атмосфера.

  Според учените е малко вероятно на Марс да се е зародил живот милиард години преди Земята. Те смятат обаче, че дори и при по-тежките условия на Червената планета, все пак има възможности за зараждането на живот под повърхността ѝ. Това е възможно благодарение на хидротермалната активност на Марс, която създава подходящи условия.

  Има силни индикации, че планетата е имала такава активност и то динамична. Това ще може да бъде проверено чак през 2020 г., когато НАСА ще изпрати следващия марсоход. Той ще кацне в зона, за която се смята, че е имала такава активност. Учените се надяват да вземат проби от тези зони, които да проверят новите анализи и твърдения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg