Регистрираха спад на заболелите от остри респираторни заболявания

Според специалисти грипната вълна ще бъде най-силна в края на януари и началото на февруари

През изминалата последна  седмица на 2017 година  са регистрирани общо 164 случая на заболели от остри респираторни заболявания в област Стара Загора при 247 за предходната седмица, съобщават от РЗИ. Заболеваемостта  е 123,90 на 10 000 души.

Здравните власти обаче предупреждават, че спадът на заболеваемостта може да се дължи на повечето почивни и ваканционни дни. Очаква се в първите работни дни на тази година потърсилите лекарска помощ да се увеличи.Според специалисти грипната вълна ще бъде най-силна в края на януари и началото на февруари.

Регистрирани са общо 29 случая на заразни заболявания, при 105 за предходната седмица. Нови дваддесет и един случая на заболели от варицела са регистрирани в Казанлък, Гълъбово и селата Копринка, Братя Кунчеви и Априлово. В  сравнение с предходния период случаите са с шейсет и шест по-малко. Има установени четирима заболели от скарлатина в Стара Загора, Раднево и  Казанлък.

През изминалата седмица има регистрирани два случая на заболели от ротавирусен гастроентероколит в селата Енина и Паничерево. Според справката двама души са регистрирани като заболели от вирусен хепатит в Стара Загора.

За периода не са регистрирани епидемични взривове.