• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Електронните свидетелства за съдимост по служебен път
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87418418bd792556707260de815057db3741

  Въвежда се и облекчение при подаване на заявления за издаване на свидетелства за съдимост на гише в районните съдилища

  Министерството на правосъдието ще предоставя по служебен път електронни свидетелства за съдимост за неосъждани лица. Това предвижда проект за изменение на наредба, публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

  С промяната на наредбата се предвижда още свидетелствата да се издават по заявление от централните и териториалните органи на изпълнителната власт чрез длъжностни лица, оправомощени да получават достъп до данните за съдимост. Министерството на правосъдието ще бъде компетентно да издава електронните свидетелства по служебен път и след подаване на онлайн заявление по образец. Няма да се събира държавна такса, а срокът за получаване на свидетелството е до 3 работни дни.

  Въвежда се и облекчение при подаване на заявления за издаване на свидетелства за съдимост на гише в районните съдилища, като отпада изискването гражданите да предоставят препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал или нотариално заверено копие или друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето.

  1 коментар

  1. Тодор

   Ще…ще…не пише от кога точно!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg