Пожелайте си нещо преди Богоявление

Общество

05-01-2018, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Смята се, че в нощта срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и да пожелаят нещо

Ден преди Богоявление отбелязваме Зимен Кръстовден. Празникът е известен като Водици. В деня преди празника Йордановден – един от 12-те големи Господски празници, Църквата е установила да бъде спазван от християните строг пост и се отслужва Велик водосвет. Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Църквата.

Чрез молитвите на чинопоследованието се възпоменава Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Великият водосвет се извършва само два пъти през годината: на самия празник Богоявление – 6 януари, и в навечерието му – на Водици, 5 януари.

Тази практика е била установена през V в. от Антиохийския патриарх Петър Гнафевс. Дотогава отслужването на Велик водосвет било свързано с кръщението на големи групи хора, подготвили се да приемат християнството. Отслужването на Велик водосвет в деня преди празника дало възможност и на непристъпващи към свето Кръщение да бъдат поръсени със светена вода и да вкусят от нея за изцерение на душите и телата им. Традиция, която се пази и до днес.

Днес православните християни, чието здраве позволява, спазват строг пост. Това означава, че в храната им присъстват съставки от растителен произход – плодове, хляб, ядки, без животински продукти и без олио. Свещениците изрично предупреждават, че всеки трябва да се съобрази със здравословното си състояние и не препоръчват хранителния пост на болни, бременни и на малки деца.

Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. „мръсни дни“. В християнския смисъл това са „некръстените“ дни, в които новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.

Смята се, че в нощта срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и да пожелаят нещо.

Според поверията, когато се стъмни на 5 януари, трябва да налеете вода в едно котле или малка тенджерка. Желателно е съдът да не е пластмасов. Изнасяте водата навън – на двора, на балкона или перваза на прозореца. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата си. Оставете я да ви усети.

Поздравете я и й кажете името си, за да се запознаете. Постойте още малко така заедно и се приберете. Нека водата ви остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти. Преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Свържете се с водата. Помислете кое е най-голямото ви желание. Когато сте сигурни, го изречете на глас.

Притихнете отново и постойте с водата. Опитайте се да „видите“ в нея мечтаната картина. И отново на глас кажете най-старото и силно наричане: „Реченото ми да бъде сторено!“ После покрийте водата с чиста бяла кърпа и се приберете. На следващата сутрин – 6 януари, след като се събудите, първо отидете при водата си. Измийте си очите с нея, можете да отпиете, можете да полеете цвете и да напръскате дома си. Не забравайте да й благодарите!

Това е наречена вода и тя ще носи енергията на желанието ви, вярва народът. Силата й е правопропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на вярата, изпълваща душата ви.