• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Само неосъдените ще имат право на електронно свидетелство за съдимост
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Свидетелство за съдимост

  Срокът за издаване ще бъде три дни, валидността – 6 месеца

  Само неосъдените ще имат право на електронно свидетелство за съдимост. Това предвиждат промени в наредбата за работата на бюрата за съдимост, която предлагат от правосъдното министерство.

  Поправките вече са пуснати за обществено обсъждане. Те се налагат заради последните законови промени от декември 2017 година, с които свидетелството за съдимост на хартия отпадна, а тази информация ще се проверява от администрацията по служебен път.

  Така, за да се намали бюрокрацията и административната тежест за гражданите и за бизнеса се въвежда термина електронно служебно свидетелство за съдимост (ЕССС). Така занапред е-свидетслство ще се издава по заявление на чиновниците, пише “Монитор”.

  Това ще става обаче по отношение на лица, за които не са съставяни “бюлетини за съдимост”. В останалите случаи, както и за лицата, родени в чужбина, свидетелство за съдимост ще се издава по общия ред.

  Електронното свидетелство за съдимост ще се издава от правосъдното министерство, като съответният чиновник подаде заявление по електронен път и чрез електронен подпис. Срокът за издаване ще бъде три дни, държавна такса няма да се дължи, а валидността ще е 6 месеца, колкото и свидетелството за съдимост на хартия.

  Премахва се и изискването за представяне на препис от акта за раждане или удостоверение за раждане в оригинал или копие или друг документ, издаден от компетентен орган, удостоверяващ данни за родителите на лицето. Данните за родителите на лицето, което иска свидетелството за съдимост, ще се проверяват посредством служебен достъп до Национална база данни “Население“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg