• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Експерт: Грипната епидемия у нас се забави
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  грип, болен

  Здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина

  Чистият въздух е враг на морбилите. За това предупреди в ефира на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев. В момента в съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването. Дребната шарка върлува и в Европа – засегнати са Германия, Франция и Италия.

  Кантарджиев призова здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.

  По данни на Националния център около 70 на сто от българчетата са имунизирани. Болестта е особено опасна – миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души.

  “На 1000 болни деца едно може да направи усложнение и умира. Неприятното, обаче, на тази инфекция са късните последствия. Обикновено при прекарана тежка форма на инфекция може след време да настъпят усложнения, засягащи централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация. Чистият въздух е враг на морбилите, проветряване, чист въздух, децата навънка и никакви контакти на децата до 1-годишна възраст с хора, върнали се от чужбина. Особено от Гърция”, обясни експертът.

  “В нашата страна се забави грипната епидемия. При грипа “Хонконг” (H3N2) по-бавно се увеличава броят на болните, но по-дълго боледуват. Възрастните и хората с хронични заболявания са най-застрашени от него”, коментира проф. Кантарджиев. “В момента в София и в страната най-доминиращ е грип Б”.

  “Грипът имаше най-много случаи в Турция, настъпва пик и във Великобритания. Сега сме далече от епидемия и пик на епидемия” каза още той. “За съжаление, у нас вече има засягане на нервната система в следствие на грипа”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg